De geschiedenis van de afternoon tea en high tea

Als Anna, de zevende hertogin van Bedford (1783 tot 1857), in het begin van de negentiende eeuw niet zo ongelooflijk gulzig was geweest, dan zou de afternoon tea zoals die in Engeland bestond-en op zekere hoogte nog steeds bestaat-misschien wel nooit uitgegroeid zijn tot een nationale gewoonte.

Het verhaal gaat dat deze dame, omdat de tijd tussen het ontbijt en het diner in de lichtere zomermaanden steeds langer werd, het niet kon volhouden tot het rijke maal dat haar aan haar overladen dinertafel zeker zou staan wachten. Daarom trok zij zich halverwege de middag terug in haar boudoir en vroeg haar bedienden haar stukjes brood te brengen, besmeerd met lekker zoete boter, die ze samen met makarons, kwarktaart, taart, koekjes, kleine cakejes en andere heerlijkheden stiekem verslond. Het duurde niet lang of haar geheim werd ontdekt en in plaats van dat ze werd uitgelachen-wat in de roddelzieke 18e eeuwse Engelse samenleving heel goed mogelijk was geweest-gingen andere dames die misschien ook wel eens clandestien hadden zitten smikkelen haar voorbeeld volgen. De kamerschermen werden opzij geschoven en de theepot en het theeblik, de schotel om de muffins warm te houden en de cakestandaard kwamen te voorschijn zodat iedereen kon meegenieten. En zo ontwikkelde zich de afternoon tea niet alleen tot een geaccepteerde maar ook tot een modieuze gewoonte, waar je als dame van status aan mee hoorde te doen.

High tea. In sommige huizen is dit een vaste gewoonte die het late diner vervangt. Gewoonlijk serveert men bij een high tea een of twee warme gerechten, koude kip of wild, tong of ham, salade, verschillende soorten cake, soms koude vruchtentaarten met room of custard, en vers fruit.

Tegenwoordig wordt bij de high tea eigenlijk de afternoon tea bedoeld. De afternoon tea wordt o.a. geserveerd met diverse sandwiches, scones met clotted cream en jam, cakejes, taarten, en diverse ander hartige en zoete heerlijkheden en met veel thee genuttigd. De high tea is eigenlijk een meer uitgebreide afternoon tea met vaak meer hartig en een heerlijk dessert. Bron: De Afternoon tea van Michael Smith.